Mistä ammentaa voimaa?

Kiitos kaikille teille, jotka olette päässeet piipahtamaan joogakursseilla ja joogatunneilla Lauttasaaressa Helsingissä. On aivan ihana nähdä jokaista, joka tulee mukaan! Mahtavaa!

Oman vaativan päivätyöni ohessa, nautin kaikesta sydämestä joogatuntien ja -kurssien vetämisestä. Niiden jälkeen tulee aina vahvasti sellainen tunne, että olen saanut ihmisille hyvän olon. Ja siitä tulee oikeasti aivan mielettömän hyvä mieli itselle. Tuntee, että on tehnyt jotain todella merkityksellistä.

Merkityksellisyyden tunne on ihmisen oman hyvinvoinnin kannalta erittäin tärkeää. Kaiken onnellisuushömpötyksen keskellä jotenkin unohtuu oikeasti se, mikä tekee onnelliseksi? Ja mikä on oikeasti tärkeää? Luullaan, että menestys tekee onnelliseksi. Toki, tekee sekin jonkin verran, jos onnistuu menestymään. Mutta mielestäni merkityksellisyyden kokemus on kuitenkin paljon tärkeämpää.

Jos vaikka oma työ tuntuu täysin merkityksettömältä, se tuntuu tällöin myös raskaalta tai tyhjänpäiväiseltä. Ei tunne mitään syytä miksi työtä pitäisi tehdä. Ehkä ainoa syy työn tekemiseen on raha, eikä rahan tekeminen oikeasti tuo hyvää oloa. Vaikka sitä voisi menestyksekkäästi haalia kasaankin.

Hyvä olo tulee siitä, että kokee tekevänsä jotain merkityksellistä itselleen ja muille.

Mistä muualta ammennan voimaa? 

Ystävistä. Sellaisista ystävistä kenen kanssa voin puhua suoraan sieluni syvyyksistä. Avoimesti ja täydestä sydämestä. Kertoa häpeilemättä menneestäni ja tulevista unelmistani. Pelkäämättä tuomitsemista, arvostelua, vertailua tai alentamista. Sellaisia ystäviä saattaa löytää elämäänsä vain yksi tai kaksi, mutta sellaisia löytyy kyllä tästä maailmasta. Toivoksi niille, jotka eivät ole heitä vielä löytäneet.

Tällaisia ystäviä minulle on tullut nyt vasta myöhemmällä iällä. Ehkä johtuen myös siitä, että itsellä on sydän auki, kun olen löytänyt oman itseni meditaation ja joogan kautta. Ja uskallan olla auki, enkä ole enää niin pelosta varauksellinen. Sydän on vastaanottavainen ja herkkä. Oman herkkyyden hyväksyminen tuo lähemmäs muita. Kovuus taas karkottaa.

Siksi suosittelen esimerkiksi joogastudioita, missä kohtaa meitä samanhenkisiä ihmisiä. Erityisesti jos itse on kiinnostunut stressinhallinnasta, omien voimavarojensa kehittämisestä, ylipäätään henkisyydestä tai oman henkisen kehityksen vahvistamisesta. Kaikki ihmiset eivät ole todellakaan kiinnostuneita näistä asioista, pitävät niitä täysin hörhöinä, ja tällöin voi jäädä hyvin yksin. Tukea saa ja kannattaa hakea oikeista paikoista. Olla mukana osana yhteisöä, jonka kautta saa pikkuhiljaa uusia tuttavuuksia.

Kun olen löytänyt näitä omia henkisiä ystäviä, keskusteluhetket heidän kanssa on parasta elämänterapiaa. Näkee asioita täysin uudesta näkökulmasta, saa vertaistukea ja ymmärtää, ettei ole yksin. Saa kannustusta. Hyvinä ja huonoina päivinä.

Saan voimaa myös luonnosta. 

Joudun alituiseen taistelemaan oman henkisen jaksamiseni kanssa, kun olen joutunut kohtaamaan elämässäni äärimmäistä traumaattista stressiä. Äärimmäisen stressin jälkeen oma stressinsietokyky heikkenee, jolloin on alttiimpi kokemaan erilaisia asioita voimakkaammin. On eräällä tavalla aistiherkempi ja väsyy nopeammin erilaisten vähänkään vaikeiden tilanteiden kanssa.

Siksi asun mahdollisimman lähellä luontoa. Vaikka asun kaupungissa, asun sellaisella alueella, mistä pääsen nopeasti lähelle puita, lintuja, luonnonkiviä, hiekkaa ja merta. Pystyn haistamaan metsän ja meren.

Kaikkein stressaavimpina hetkinä lähden kävelemään luontoon. Syvähengittämään raikasta ilmaa, koskettelemaan puiden lehtiä, kivien ja puiden pintoja. Sanotaan, että kivissä ja puissa on energiaa. Uskon, että ne puhdistavat meitä. Joskus näen Lauttasaaressa miehen joka halaa ja kiertää yhtä samaa puuta tarkasti askeltaen. Joku voima heidän välillään on.

Istun hetkeksi jonnekin ja katselen merelle. Jos asuisin metsän ympäröimänä, varmaan istuisin kannon nokassa ja katselisin metsään. Luonto kaikessa monimuotoisuudessaan on kaunis ja äärimmäisen rauhoittava.

Eli siis mistä voi ammentaa voimaa: 

1. Merkityksellisyyden kokeminen erilaisissa asioissa

2. Samanhenkisten ystävien kanssa keskustelu, yhteenkuuluvuuden tunne

3. Luonnossa rauhoittuminen, puista ja kivistä voiman kerääminen

Tässä vielä loppuun kirjailija Emily Esfahani Smithin TED -puhe, missä hän kertoo merkityksellisyydestä ja sen edistämisestä myös ihmissuhteissa. Video kestää 12 min. Suosittelen.


Hyvää alkanutta viikkoa!